Tek Mesajı Görüntüle
Old 18 Temmuz 2026, 21:52   #1 (permalink)
Farabi
Editör

Icon6 Adli Yargı Hakimi Nasıl Olunur?

Adli Yargı Hakimi nasıl olunur?
Adli Yargı Hakimi olmak istiyorum, ne yapmalıyım?

Adli yargı hakimi olmak için öncelikle Hukuk Fakültesi mezunu olmanız ve Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'nda (HMGS) başarılı olmanız gerekir. Ardından, ÖSYM tarafından düzenlenen Adli Yargı Hâkim ve Savcı Yardımcılığı Yazılı Sınavı ile mülakat aşamalarını geçerek adaylık ve staj eğitimini tamamlamalısınız.

Bu sürece adım atmak için izlenmesi gereken temel aşamalar şunlardır:
-Hukuk Fakültesi Mezuniyeti: Dört yıllık eğitim veren bir hukuk fakültesinden veya denkliği kabul edilen yurt dışı fakültelerinden mezun olmak şarttır.
-HMGS Şartı: Mezuniyet sonrası ÖSYM tarafından yapılan Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'nı geçmek gereklidir.
-Yaş Sınırı: Sınavın yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak gerekir. (Avukatlık mesleğinden geçenler için bu sınır 45'tir)
-Yazılı Sınav: Adalet Bakanlığı ve ÖSYM tarafından açılan Adli Yargı Hakim ve Savcı Yardımcılığı Sınavı'nda başarılı olmak zorunludur.
-Mülakat ve Güvenlik Soruşturması: Yazılı sınavı geçen adaylar, Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından yapılan sözlü mülakata çağrılır ve güvenlik soruşturmasına tabi tutulurlar.
-Hakim ve Savcı Yardımcılığı Dönemi: Sınav ve mülakatlarda başarı gösterip atananlar, yaklaşık 2 yıl süren "Hakim ve Savcı Yardımcılığı" eğitim ve staj sürecinden geçerler. Bu süre sonunda yapılan değerlendirmelerde başarılı olanlar fiilen hâkim olarak atanırlar.

Adaylık başvuruları ve sınav ilanları hakkında detaylı kılavuzlara ve duyurulara Adalet Bakanlığı veya Hâkimler ve Savcılar Kurulu resmi web sitelerinden ulaşabilirsiniz.

» Adli Yargı Hakimi Nasıl Olunur? - www.MemurlarForum.Net
Farabi şu anda çevrimiçi   Alıntı ile Cevapla